Å padle på Telemarkskanalen er en fantastisk opplevelse. Med rolige padletak kommer du tett på dyrelivet, og får en egen nærhet til vannvegen og kanallandskapet.
Det er også mulig å kombinere padling med båttur på Telemarkskanalen, da kanalskipene kan ta med kanoer/kajakker ombord. Dermed kan du ta båten én vei og padle én vei og komme deg tilbake til utgangspunktet uten å måtte padle samme strekningen to ganger.
Utleie av kano og kajakk
Dalen B&B leier ut kanoer og kajakker på Dalen og Kviteseid
Padletur i Skoeelva
Den perfekte tur for familien! Padleturen i Skoeelva ved Lunde betegnes som en "jungelekspedisjon" med sin variasjon av tett vegetasjon og vakkert landskap.
Padletur i Nautesund
En hyggelig padletur hvor du ser både gammel kanalbrygge, fugler og muligens andre padlere. Området er en del av Nautesund fuglefredningsområde og i strandkanten på campingen står det et fugletårn du kan ta deg en tur opp i. Det er størst sjanse for å se fugler vår og høst.
Padletur til Vrangfoss
En padletur mellom Lunde sluser og Vrangfoss sluser byr på opplevelser i verdensklasse. Her har man mulighet til å være med i kamrene og bli sluset gjennom av slusemestrene som fortsatt utfører jobben manuelt som på 1800-tallet.
Overnattingsmuligheter
Det er flotte steder der du kan slå opp teltet langs vassdraget. Overnatting ute i naturen ligger best til rette for deg som tar turen på vannet. Campingplassene langs Telemarkskanalen tar gjerne imot padlere, og har ofte også utleie/utlån av kano/kajakk og annet turutstyr. I Bandaksli og Fjågesund er det tilrettelagt for overnatting for padlere i sovebokser i de gamle pakkhusene. Disse kan bookes online.
Dersom du ikke ønsker å bli sluset kan du ta opp kanoen/kajakken og gå forbi slusekamrene. Det er traller tilgjengelig ved de fleste slusene. NB! I Kjeldal sluse kan ikke kanoer og kajakker sluses pga. elektrisk fiskesperre. Les mer om fiskesperren nederst på siden.
Padlere og møte med passasjerbåtene
Ved padling er det viktig å tilpasse seg kanalbåtene sine rutetider.
Hvis mulig, unngå underkanalene og andre smale passasjer når kanalbåtene kommer, da det er veldig trangt enkelte steder. HUSK at det er du som har vikeplikt!
Kanalbåtene er veteranbåter med kun en propell akter og uten baugpropeller, og har svært begrensede muligheter til å manøvrere i trange farvann.
De er avhengige av å ha litt fart for å styre.
Når du møter en av kanalbåtene - legg deg raskt ut til siden.
Det er viktig å ha litt avstand til land.
Ikke hold deg i trær eller kvister, da er det lett å velte.
Vend om mulig baugen mot hekkbølgen som ofte kommer etter de store båtene.
Nedenfor er en oversikt over når kanalbåtene er i de trangeste farvannene. Vær forsiktig og vis hensyn også på andre steder og ved andre sluser der man møter passasjerbåtene.
Underkanal = nedstrøms sluseanlegget
Overkanal = oppstrøms sluseanlegget
NB! Det kan være forsinkelser.
Steder å være ekstra forsiktig i møte med passasjerbåtene:
Båt på vei oppover
Båt på vei nedover
Hogga underkanal ca 450 meter
kl. 13:50
kl 12:20
Kjeldal nedenfor brygge i underkanal ca 150 meter
kl. 13:20
kl 12:45
Lunde underkanal ca 120 meter
kl. 12:50 og 13:15*
kl. 13:20 og 13:45*
Steinfoss - Mellom Nomevann og Apalnesfjorden ca 400 meter
kl. 12:25 og 12:45*
kl. 13:45 og 14:05*
Vrangfoss overkanal - opp til Apalnesfjorden ca 1 km
kl. 12:05 og 12:25*
kl. 14:00 og 14:30*
Vrangfoss underkanal ca 350 meter
kl. 11:20 og 11:40*
kl. 14:40 og 15:20*
* = MS Telemarken i rute fra 4. juli til 4. august 2024
Fylkesmannen har vurdert det som uegnet å padle gjennom fiskesperra. Padlere må derfor ta kanoen/kajakken opp av vannet før slusa og frakte den på en strekning på 200 meter. Det finnes traller på stedet for å frakte kano/kajakk på land forbi fiskesperra.
Det er satt opp informasjon ved slusa, som sier litt om bakgrunnen for fiskesperra og padling forbi slusa. Se mer informasjon hos fylkesmannen.
Hold kontakten...Følg Telemarkskanalen på Facebook