Fra Løveid sluse går ferden videre over Norsjø. I Ulefoss starter vestløpet til Dalen, mens turen til Notodden går videre fram til Akkerhaugen og opp Sauarelva, over Bråfjorden og Heddalsvatnet fram til Notodden.
LØVEID: Fra Løveid sluser går turen videre til Notodden uten slusing
Norsjø
Båtfolk kan ankre opp og legge til for overnatting praktisk talt over hele Norsjø. Det er lett å finne lune og vakre overnattingssteder utenom gjestehavnene. Øyene Kjeøya, Valsøya og Tjuvholmane kan anbefales spesielt. Norsjø er drikkevannskilde for Skien og Nome. Innsjøen har navnet sitt fra gammelnorsk nór, som betyr «trang» eller «smal». Lengden er ca. 30 km og største bredde ca. 3 km ved Ulefoss. Dybden ligger for en stor del på ca. 170 m.
FYRLYKTER: Skiftesnes fyr lyser igjen etter at Telemarkskanalens Venner har satt inn lyskilde drevet av strøm fra solcellepanel.
Fyra
På Firingsodden i Norsjø står det ei hvit fyrlykt med oransje tak. Fyrlykta ble satt opp i 1912. Da var det trafikk på kanalen hele året, og kanaltrafikken gikk ofte seint om kvelden. I mange år lyste lykta hele vinteren. En gassflamme ble tent om høsten, og fyret lyste til det ikke var mer gass igjen i beholderen en gang ut på våren. Da var sommerkveldene så lyse at det ikke var nødvendig med fyrlykt for å finne leia. Da trafikken på kanalen stilnet, ble det slutt med å tenne fyrlykta, men fra 2012 har den lyst igjen. Telemarkkanalens venner har satt inn nye lamper, som blir drevet av solcellepanel. Det samme har foreningen gjort i lyktene på Skiftesnes, Tjonodden og Ottersnes.
GJESTEHAVN: I Ulefoss gjestehavn er det mulig å fylle diesel og bensin, og det er kort vei til butikker.
Ulefoss
Ulefoss er administrasjonssenteret i Nome kommune og er et av Norges eldste industrisamfunn med en av Nordens eldste industribedrifter, Ulefos Jærnverk, som fremdeles er i drift.
Like ved Ulefoss gjestehavn ligger innseilingen til Ulefoss sluser, det første anlegget i Bandak-Norsjøkanalen, som er den yngste delen av Telemarkskanalen. Denne kanalstrekningen går helt opp til Dalen. Slusene i Bandak-Norsjøkanalen er ikke modernisert. Alt arbeidet gjøres for hånd, akkurat som ved åpningen av denne kanalstrekningen i 1892.
I Ulefoss gjestehavn er det mulig å fylle drivstoff. Ulefoss sentrum ligger kun 300 meter unna med kjøpesenter og vinmonopol. Fra gjestebrygga er det gangavstand til flere kulturminner og museum:
- Ulefos Hovedgaard regnes som napoleonstidens arkitektoniske hovedverk i Norge.
- Jern- og kanalutstillingen - en utstilling om vassdragets historie fra tida før kanaliseringen tok til og fram til våre dager.
- Øvre verket - de gamle arbeiderboligene til Ulefoss Jernverk. Galleri, guiding, restaurant og aktiviteter.
Det østre kanalløpet
Østkanalen som går opp til Notodden, er et flott alternativ til å reise opp Bandakkanalen. Det er ingen flere sluser, men turen går opp Sauerelva – en smal og svært vakker elvestrekning. Når vi nærmer oss Akkerhaugen øverst i Norsjø, ligger Nes kirke, en romansk steinkirke fra 1100-tallet, som et hvitt seilmerke ytterst på Nesodden ved Gvarv. Sauherad er kjent som Fruktbygda.
Norsjø ferieland
Første stopp kan være Norsjø Ferieland, som har gjestebrygge for dagsbesøkende og overnattingsgjester. Det er tilgang til bensin og diesel. Her er det restaurant og aktivitetstilbud, bl.a. en av Europas beste kabelbaner for wakeboard, wakeskate og vannski.
Akkerhaugen
KANALBÅT: MS Telemarken går i rute fra Akkerhaugen. Her er det også gjestebrygge og gjestehavn.
Turen videre går forbi Akkerhaugen og opp Sauarelva. I Akkerhaugen er det brygger på begge sider av elveløpet, og langs innseilingen ligger skulpturparken Patmos.
Brygger:
MS Telemarken seiler fra Akkerhaugen og opp gjennom slusene til Lunde i sommersesongen.
Aktivitetstilbud:
Sauarelva
I Sauerelva er seilingsleden tydelig merket med staker. Strømmen kan være sterk, men det er ikke noe problem å kjøre båt i elva. Det er flere småbrygger på strekningen opp til Bråfjorden, for eksempel Kullhuset gjestebrygge. Etter Nautesund ligger Lystang Camping, der det er mulig å legge til.
PADLERE: Sauerelva er ideell til padling, men elvestrekningen er også flott for båtfolket. Seileleden er tydelig merket.
Hjuksebø
Siste strekket går over Heddalsvannet, som er kranset av lave åser, til Notodden. Midtveis, på østsiden av vannet, ligger Hjuksebø gjestehavn.
Notodden – flere brygger
GJESTEHAVNER: På Notodden er det to gjestehavner og en gjestebrygge. Kaikanten ved Bok & Blueshuset er en av dem.
Notodden er Norges blueshovedstad. I august hvert år arrangeres Notodden Bluesfestival. I tillegg til bluesmuseum har Bok & Blueshuset også kino, bibliotek, konsertlokaler og servering, og et uteområde med frodige trær, sitteplasser og lekemøbler.
Sammen med Rjukan står Notodden på UNESCOS verdensarvliste. I Unescos beskrivelse står det: «Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydros pionervirksomhet i norsk og internasjonal sammenheng innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft, og der kunstgjødsel ble produsert for en voksende befolkning i verden.»
I Lysbuen industrimuseum blir historien om tidenes viktigste norske oppfinnelse, lysbueovnen, og produktet mineralgjødsel fortalt.
Notodden har et godt utvalg av butikker og servicetilbud
På Notodden er det flere bryggemuligheter: