Selv om kysten av Telemark er mange båtfolks drøm, har fylket enda mer å by på for båtturisten. Langøytangen fyr i Bamble markerer starten på en båttur som kan ende i det indre av Telemark, enten på Dalen eller i Notodden. Etter noen korte timers båtferd langs bamblekysten og over Frierfjorden er du i smult farvann i elva opp mot Skien. Der ligger Skien sluse, som markerer starten på det eventyret Telemarkskanalen er .
LANGØYTANGEN FYR: Ved innseilingen til Langesund møter du danmarksferja hver dag tidlig ettermiddag.
Langøytangen fyr
Fyret lengst sør på Langøya har vist vei for sjøfarende siden 1839. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1990. Det eies av staten og leies ut gjennom Langesundsfjorden kystlag. Tilbudet er åpent for alle – hele året. Småbåthavna på Langøya er gjestehavn.
Langesund
Langesund er en sjarmerende, liten kystby med godt bevarte trehus og fine gatepartier. Byen er særlig kjent for konsertstedet Wrigtegaarden og sine mange festivaler. I Langesund er det gjestehavn, turistinformasjon og serviceanlegg. Byen har flere gode spisesteder og butikker. Like utenfor sentrum ligger Quality Skjærgården Hotel og Badepark med gjestehavn og badeland på hele 3000 m².
Langesund Gjestehavn omfatter Kongshavn og Dampskipsbrygga. Over sundet ligger Langøya med sommerrestauranten Langøya Hovedgård. Her er det gjestehavn.
GJESTEHAVNER: I Langesund er det flere gjestehavner
Stathelle
Stathelle ligger på sørsiden og Brevik på nordsiden av Brevikstrømmen ved innløpet til Frierfjorden. Før Breviksbrua stod ferdig i 1962, gikk det ferje mellom de to byene. Ferjestrekningen var en del av det som den gang het Sørlandske hovedvei. Stathelle er et lite tettsted med marina med service og salg av båter og -utstyr. Her er det restauranter og noen butikker. En spasertur opp bakken ligger Brotorvet Kjøpesenter. Gjestehavna i Stathelle har plass til 10 båter.
Brevik
Brevik var en gang en liten sjøfartsby. Nå er stedet en del av Porsgrunn kommune, men den godt bevarte byen har tatt vare på sine maritime tradisjoner. Det er en fin opplevelse å vandre i Breviks trange og noen steder bratte gater eller ta seg en is på torvet. Her er det mulig å bunkre drivstoff, og det er et bra utvalg av butikker og spisesteder.
BREVIK: Besøk Brevik for en is i sommervarmen.
Byens gjestehavn ligger rett ved områdets mest populære restauranthus. Lave båter (seilingshøyde 1,7 m) kommer under bybrua, mens større båter må legge turen rundt Øya, der Brevik Båtforening har båtplasser og klubblokaler.
Grenlandsbrua og Breviksbrua/Brevikstrømmen
Innseilingen til Frierfjorden - Brevikstrømmen - er ca. 300 m bred og krysses av Breviksbrua. Litt lenger inne krysses fjorden også av den nyere Grenlandsbrua (E18), som er Norges høyeste fastlandsbyggverk. Fri seilingshøyde under Breviksbrua er 45 meter og under Grenlandsbrua 50 meter.
BREVIKSBRUA: Innseilingen til Frierfjorden går under Breviksbrua og Grenlandsbrua.
Frierfjorden
Frierfjorden strekker seg fra Brevik inn til munningen av Skienselva. Fjorden har stor skipstrafikk, blant annet til industriområdene på Rønningen og Rafnes i Bamble og til Herøya Industripark i Porsgrunn. Det er vanlig at det ligger store båter ankret opp utenfor industriparken i påvente av lasting og lossing. Leden går vest for ankringsplassen, opp mot fyret på Torsbergodden og opp elva. Navnet «Frier» kommer sannsynligvis av norrønt, «den vakre», og fjorden er flott selv om den er omkranset av prosessindustri.
Herøyakanalen
Fra Frierfjorden går Herøyakanalen, som er en fin, liten snarvei for småbåter. Innseilingen ligger syd for Herøya Industripark. Sett kursen mot de store tankene på industriområdet, så er det enkelt å se innseilingen når en nærmer seg land. Seilingshøyden er 2,5 m. Kanalen består av en opplyst tunnel og en smal passasje før den ender i Gunnekleivfjorden, som ligger mellom industriområdet og boligbebyggelsen på Herøya. Vi seiler ut av Gunnekleivfjorden og ut i elva rett før Frednesbrua.
KOSELIG: Tunnelen har fri seilingshøyde på 2,5 meter
Frednesbrua og Porsgrunnsbrua
Ved innseilingen til Porsgrunn ligger to klaffebruer, som er betjent hele døgnet. Den første brua en møter når en seiler opp vassdraget (motstrøms), har fri høyde på 13 meter (Frednes). Den neste brua har fri høyde på 8 meter (Porsgrunn). Åpning av bruene bestilles til bruvakta i Porsgrunn på VHF kanal 12 eller telefon 35 93 16 08. Bruene er døgnbetjent, men de åpnes ikke for fritidsbåter på hverdager mellom kl. 07.30-08.30 og kl. 15.00-16.00.
Under den første brua er det drivstoffanlegg for fritidsbåter.
Porsgrunn
Ferden går gjennom sentrum, tett på kafeer og attraksjoner, som vitensenteret Du verden og Porselensmuseet. Porsgrunn ligger idyllisk til ved elva. Langs elvepromenaden er det mange koselige steder å «droppe» inn for en bit mat eller drikke, men det er kun mulig å legge til ved byens gjestehavner:
- Ved kjøpesenteret Down Town
- Østre Brygge
- Det er også en mindre gjestebrygge ved Porsgrund Porselensfabrikk på motsatt side av elva.
Opp Skienselva
Fra Porsgrunn går seilasen opp elva til Skien. Leden er godt merket. Midt mellom byene krysses elva av Menstadbrua, der fri seilingshøyde er 27 meter.
MENSTAD: Ved Menstadbrua ligger Hydros gamle omlastningsområde, som er båtturistenes første møte med industrien på Rjukan og Notodden, som har fått verdensarvstatus. De gamle lagerbygningene er fredet.
Skien
Skien er Telemarks administrasjonssentrum med ca. 55 000 innbyggere. I umiddelbar nærhet til bryggene ligger byens forretninger og serveringssteder.
Byen har to vannspeil, Bryggevannet og Hjellevannet, og det er mulig å fortøye både nedenfor og ovenfor slusa. Gjestebrygga på Langbrygga har 35 gjesteplasser. Ved Langbrygga er det sterk strøm, så det kan anbefales å sluse opp gjennom Skien sluse til Hjellebrygga, som har 15 plasser i roligere vann. Kanalbåtene har avgang fra Hjellebrygga hver morgen i sesongen fra mai til september.
Noen opplevelser i Skien:
Skien sluse
I Skien sluse starter Telemarkskanalen. På strekningen Skien – Notodden er det to sluseanlegg å forsere: Skien sluse og Løveid sluser. Turen fra Norsjø opp til Dalen består av seks sluseanlegg, elvestrekninger og de tre vestvannene Flåvatn, Kviteseidvatn og Bandak.
Om du er en erfaren sluser eller det er første gang du skal sluse, vil en hjelpsom slusebetjening ta imot deg og båten din og sørge for at slusingen går greit.
Kartmappe som dekker hele kanalen, selges i slusene i Skien, Ulefoss og Hogga.
SKIEN SLUSE: Den første slusa i kanalen ligger i Skien og har en løftehøyde på fem meter. Her selges kart som dekker hele kanalen.
www.visitgrenland.no